fbpx

Te eleget beszélgetsz a gyermekeddel? Tudod, hogy miért fontos ez? Mert a gyermekeddel folytatott megfelelő beszélgetés felgyorsíthatja a gyermeked agyi fejlődését.

Kutatók véleménye szerint a beszélgetés kölcsönössége, a párbeszéd folyamata az, ami fejlődést eredményezi. Vagyis nem az számít, hogy mennyi új vagy nehezebb szót használtok a beszélgetés során. Az a fontos, hogy ne csak beszélj a gyermekedhez, hanem az, hogy a gyermekeddel beszélgess.

A kutatók 4 és 6 év között gyermekeket vizsgáltak, és azt találták, hogy azok a gyermekek, akik több lehetőséget kaptak a beszélgetésre, fejlettebb nyelvi képességekkel, bővebb szókinccsel és nyelvi rugalmassággal rendelkeztek, szóbeli érvelésük is fejlettebb volt. Ez pedig azért fontos, mert a nyelvi fejlettség határozza meg a gondolkodás fejlettségét. A gondolkodásunk a beszéden alapul.

Talán meglepő, de ezeket a készségeket már azelőtt is fejlesztheted gyermekednél, mielőtt megtanulna beszélni, azáltal, hogy különböző hangokat, arckifejezéseket mutatsz neki.

A kutatás eredményei azt tükrözik, hogy rendkívül fontos az, hogy szülőként minél gyakrabban kezdeményezz értelmes és jelentésteli beszélgetést a gyermekeddel.

Forrás: WEForum