fbpx

A kimerítő ünnepi készülődés mellett a felnőttek ritkán veszik észre, hogy mennyire megterhelő lehet testi-lelki szempontból a gyermek számára a karácsony és az újév időszaka. Ahhoz, hogy a számtalan megoldásra váró feladat közepette megteremtsük gyermekeink számára is a legfontosabbat, amiről az ünnepeknek valójában szólniuk kell, az együttlétet és a közösen, meghitten töltött nyugodt pillanatokat, az alábbi néhány dolgot érdemes szem előtt tartani.

1. Otthon, csendben lesz meghitt a hangulat.

Engedjük meg a gyerekeknek, hogy segítsenek a készülődésben! A bevásárlás, a sorban állás, a tömeg, a rokonság látogatása nagyon stresszes lehet a gyermekek számára. Ezen a stressz-faktoron sokat enyhíthetünk, ha egy kis játszósarkot alakítunk ki, ahol ünnepi ajándékokat, emlékeket készíthetnek nem csupán karácsony alkalmából, de az új esztendőt ünnepelve is. A festés, rajzolás, barkácsolás, vagy akár a közös sütögetés, a közösen eltöltött vacsora, egy csendes délutáni séta, a lefekvés előtti mese erősítheti a kapcsolatunkat és hosszantartó, jó emlékeket ad. A gyerekek számára azok a pillanatok a legértékesebbek, amit nyugalomban és örömben tudnak a szüleikkel együtt tölteni.

2. Készítsük fel a gyerekeket a várható változásokra!

A sok új dolog, a megszokottól eltérő események megterhelőek lehetnek a gyerekek számára és az ünnepi időszakot akár stresszként is megélhetik. Felborulhat a napirendjük, ami bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot okozhat. Felnőttként számunkra annyi minden egyértelmű, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a gyerekeknek sok dolog újdonságként hathat. Ráadásul ők jellemzően úgy kezelik a számukra hiányzó információkat, hogy kitöltik azt a saját feltételezéseikkel. Sokszor inkább hallgatnak, mert attól félnek, hogy valamire rákérdeznek, akkor valami rosszat fognak hallani. Ezért inkább készítsd fel a gyereket előre, hogy várhatóan mi fog történni. Amennyiben
elutaztok, hogy meglátogassátok a nagyszülőket vagy a barátokat, olyan alapvető dolgokat is mondjunk el nekik, minthogy hol fogunk aludni, lesz-e ott tévé, vagy akár, hogy szeretett kutyusára addig hol fognak figyelni. Ha bennünket látogatnak meg a rokonok, és nekünk kell átköltözni másik szobába, érdemes erről is beszélgetni, hogy elejét vehesd a természetes ellenállásának és a sírásnak. Beszélgessünk arról, hogy pár napra esetleg másik szobában kell aludnia, a saját szobáját pedig át kell engednie másoknak. A gyerek saját otthonát mindig önmaga kiterjesztéseként, védelmi bástyaként éli meg, ezért igencsak fontos, hogy minden kérdését megválaszoljuk. Amennyiben a gyerek érzi a
szülők nyitottságát, illetve azt, hogy bevonják őt az elősegíti, hogy biztonságban érezhesse magát és élvezhesse az újonnan adódott helyzetet.

3. Ne hagyd magára a csalódásaival a kisgyermeket!

A karácsony az év legszebb időszaka, és miközben karácsonyi dalok mellett sietve gyűjtöttük az ajándékokat a bevásárló kosárba mi felnőttek is ebben hittünk, és ezt gondolták a gyerekek is, akik álmélkodtak a látványosan feldíszített karácsonyfák fényein, a játékboltok tömött sorain, örültek, hogy sokáig nézhetik a kedvenc TV adásukat, beleülhettek a Mikulás ölébe a bevásárlóközpontban, az óvónéni és még az idősebb testvérek és a barátok is meggyőzték őket, hogy itt valami csoda történik majd, és mindenki szuper boldog lesz az ünnepek alatt. Minden pontosan úgy lesz, ahogyan elképzeltük, sőt akár olyan dolgok is megtörténhetnek, amiket még elképzelni se mertünk. Előfordul
azonban, hogy erőfeszítéseink ellenére sem úgy történnek a dolgok, ahogyan elterveztük, és ahogy a gyerekek várták. Például az elvált szülők mégsem töltötték együtt a karácsonyt, pedig ez volt a gyerek titkos vágya, vagy mégsem kapta meg az áhított kiskutyát karácsonyra, esetleg azt érzi, hogy a testvére jobb ajándékokat kapott, mint ő. A karácsony nem lett olyan csodálatos és tökéletes, csalódás, szomorúság is vegyült bele. Szülőként ilyenkor mindent próbálunk megtenni, hogy helyrehozzuk a dolgokat. Alternatívákat kínálunk a kicsiknek, egy új aranyhalat, egy kis édességet, csak ne kelljen azt hallanunk, hogy mennyire rossz neki. Ennél még nehezebb a helyzet akkor, ha a gyermekünk boldogtalanságának az oka valami olyan, amit mi tettünk vagy éppen nem tettünk.

Bármi legyen is a csalódás oka, mindenképpen adjunk teret és lehetőséget arra, hogy szóban kifejezhesse az érzéseit. Fontos, hogy ne akarjuk megmondani, hogy miként kellene éreznie magát, hogyan kellene örömöt, izgatottságot, netalántán hálát mutatnia. A szavaktól még nem fognak a rossz érzései eltűnni. Ám, ha arra bátorítjuk, hogy beszéljen arról, hogy mit érez, fel kell készülnünk arra is, hogy esetleg olyan dolgokat hallunk, ami nem feltétlenül esik jól nekünk. Előfordulhat, hogy nekünk okoz nehézséget elfogadni azokat az érzéseinket, amiket a gyermekünk érzései váltanak ki belőlünk. Az, ha bátorítjuk őket arra, hogy próbálják meg minél pontosabban és részletesen kifejezni mit éreznek, annak nem az célja, hogy túljussanak a rossz érzéseken, a célja pusztán a megértés. Úgy tudja feldolgoznia bánatát, ha annyiszor beszélhet róla nekünk, amennyiszer csak szükségét érzi. A szeretetteljes, értő szülői hallgatás támogatást nyújthat az ünnepi kudarcélmények feldolgozásában.

4. Tartsd a megszokott ritmust!

A legtöbb felnőtt úgy gondolkodik, hogy miután az óvodában, iskolában is történik éppen elég esemény a gyermekkel, így a karácsonyfától a szilveszteri tűzijátékig terjedő időszak sem jelenthet gondot a gyerekek számára. Pedig a napirend rendkívül fontos! Ha felborul az általános ritmus, az bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot generál a gyermekben. Az ünnep önmagában stresszes lehet, de a megszokott napi rutin, az állandóság-érzés sokat enyhíthet ezen. A gyerekeknek alapvető igénye a biztonság érzése, és amíg bizonyos fokú rugalmasságot elvárhatunk tőlük, például később kell lefeküdni, addig a túlzottan sok változás már megterhelő lehet számukra.

Ha bármilyen családi feszültség vagy krízis is társul az ünnepekhez, a napi rutin állandósága kulcsfontosságúvá válik. Az időkeretek, a következetes napi időbeosztás támpontként szolgálnak a gyerekeknek: szorongásuk, amennyiben van, enyhülhet. Nehezebb élethelyzetekben lévő szülők ilyenkor, az ünnepek alatt a túlkompenzálhatnak, mindent igyekeznek megengedi a gyermeknek, hogy ne érezze a feszültséget, ám ez ugyanúgy megterhelheti a gyermeket.

5. Szülői tehermentesítés = Gyermekek tehermentesítése

A gyermek a szülő tükörképe, minden, amit érzünk, leképeződik a gyermekben is, hiszen mi vagyunk számukra a példa. Az ünnepek során ezért fontos, hogy önmagunkat is tehermentesítsük. A gyerekek számára azok a pillanatok a legértékesebbek, amit nyugalomban és örömben tudnak a szüleikkel együtt tölteni. Ennek megvalósítása első hallásra talán nehéznek tűnhet, de mindenképpen megéri az erőfeszítést. Hiszen az ünnepek valóban arról kellene, hogy szóljanak, hogy szeretteink körében legyünk és egymásra figyeljünk. Egyetlen drága ajándék vagy ünnepi program sem érhet fel az anyai, apai szeretet, a figyelem és az együtt töltött idő fontosságával. Nézz a gyermek szemébe, értsd, lásd, halld meg, hogy nekik mi az igazán fontos.

Szerző: Zétényi Anna
FutureKids Intézet