fbpx

Míg 2011 óta drámaian csökkent az érzelmi intelligencia szintje Európában, mára ez a tendencia megállni látszik- erre az eredményre jutottak a SixSeconds kutatói a legfrissebb, 2018-as globális felmérésük során.

Az érzelmi intelligencia szintje Európában jelenleg enyhén a globális EQ szint alatt van. Bizakodásra talán az adhat csak okot, hogy 6 év után kezd megállni ez a csökkenés és idén már 0,1 ponttal magasabb értéket mértek a tavalyi eredményhez képest. A legmagasabb EQ pontszámot az ázsiai régióban mérték.

A kutatók a felmérés során összehasonlították a résztvevők életben elért eredményeit, vizsgálták a válaszadók kapcsolatainak számát, jóllétét és életminőségét. Úgy találták, hogy azok az emberek, akiknek az átlagnál magasabb az érzelmi intelligenciájuk, 8-szor nagyobb valószínűséggel élnek eredményesebb életet, mint az áltagos EQ-val rendelkezők. Azok, akiknek az EQ szintjük az alsó negyedbe esett (alsó 25%-nak) az életükben kevésbé voltak eredményesek, vagyis nehézséget okozhat számukra sikereket elérni, míg a felső negyedbe esők (a top 25%) kimagaslóan eredményes életet éltek. Mindez arra enged következtetni, hogy az érzelmi intelligencia szintje a sikeres jövő záloga.

Mivel az érzelmi intelligencia számos képességből tevődik össze, ezért a kutatók vizsgálták azt is, hogy mely EQ kompetenciák játszák a legnagyobb szerepet a siker elérésében Európában. Úgy találták, hogy a belső (úgynevezett intrinsic) motiváció jelenléte a legfontosabb míg a nemes célok megléte állt a második, az optimista hozzáállás pedig a harmadik helyen.
Kiderült, hogy – a globális eredményekhez képest- az európai emberek az átlagosnál jobban bírják a kockázatot, proaktívabbak és jobb kritikai gondolkozással rendelkeznek, miközben az áltagosnál alacsonyabb a reflekciós, a vízionárius és priorizálási képességük.

A vizsgálat rámutatott, hogy Európában az érzelmi intelligencia a nők és a férfiak körében közel azonos szintű. Korosztályi bontásban a legmagasabb érzelmi intelligenciával a 40-50 éves korosztály rendelkezik, míg a legalacsonyabbal a 30 évnél fiatalabbak.

Az érzelmi intelligencia (EQ) az egyik legfontosabb képességünk, mely segít bennünket, hogy tájékozódni tudjunk egy olyan komplex világban, amiben élünk. Ez a kutatás is azt erősíti, hogy az érzelmi intelligencia az egyik legjobb előrejelzője lehet a jövőbeli sikerességünknek: a magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek sikeresebbek a munka világában, kapcsolataikban, életminőségükben és jobb egészségi állapotban vannak. Ezért is elengedhetetlen, hogy a fejlesztést már gyerekkorban elkezdjük.

A SixSeconds 2011 óta elemzi az érzelmi intelligencia jelenségét a világban és State of the Heart jelentésében közzéteszi a legfrissebb eredményeket. Az idei kutatás során 160 országból mintegy 200,000 embert vizsgáltak a szakemberek a SixSeconds saját fejlesztésű EQ mérőeszközével.

A kutatásról bővebben itt olvashat: www.6sec.org

Írta: Zétényi Anna, FutureKids Intézet